Birçok Üründe Aynı Gün Kargo! %20ye Varan Sezon İndirimi Başladı! Bu Ay 4 Yeni Model Raftaki Yerini Aldı! TSE ve Yerli Üretim Belgelerinide Pörtföyümüze Ekledik! 2009 den Beri ÜRETİYORUZ! Birçok Üründe Aynı Gün Kargo! %20ye Varan Sezon İndirimi Başladı! Bu Ay 4 Yeni Model Raftaki Yerini Aldı! TSE ve Yerli Üretim Belgelerinide Pörtföyümüze Ekledik! 2009 den Beri ÜRETİYORUZ! Birçok Üründe Aynı Gün Kargo! %20ye Varan Sezon İndirimi Başladı! Bu Ay 4 Yeni Model Raftaki Yerini Aldı! TSE ve Yerli Üretim Belgelerinide Pörtföyümüze Ekledik! 2009 den Beri ÜRETİYORUZ! Birçok Üründe Aynı Gün Kargo! %20ye Varan Sezon İndirimi Başladı! Bu Ay 4 Yeni Model Raftaki Yerini Aldı! TSE ve Yerli Üretim Belgelerinide Pörtföyümüze Ekledik! 2009 den Beri ÜRETİYORUZ!

Kuluçka Makinesi Nasıl Çalışır?

Tarih: 27.10.2023 16:13
Kuluçka Makinesi Nasıl Çalışır?
Kuluçka normalde anne tavuğun doğal olarak gerçekleştirdiği bir süreçtir. Ancak kuluçka makinesi kullanarak bu sürecin daha başarılı bir şekilde sonuçlanması sağlanabilmekte ve daha fazla civciv elde edilebilmektedir. Kuluçka makinesi, yumurtanın içinde gelişmekte olan embriyo için ideal koşulları oluşturarak 21 günlük kuluçka süreci sonunda çok sayıda civcivin elde edilmesini sağlar.
Profesyonel kuluçka makineleri, ortam sıcaklığını ve nemini otomatik olarak ayarlar ve kuluçkanın ilk 18 günü boyunca yumurtaları otomatik olarak çevirir. Bu makinelerde aynı zamanda basınçlı havalandırma da mevcuttur. Daha az kapasiteli ve uygun fiyatlı makinelerde ise yumurtaları manuel olarak çevirmek gerekir. Ayrıca çoğu modelde nemi de ayrıca kontrol etmek ve ayarlamak gerekir. Bu nedenle ihtiyaçlarınızı önceden belirlemeniz ve buna göre bir kuluçka makinesi seçmeniz önemlidir.
Kuluçka makinesi seçerken dikkat etmeniz gereken noktalarını ve kuluçka makinesinin nasıl çalıştığını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Kuluçka Makinesi Nasıl Seçilir?
Kuluçka makinesi seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler vardır. Bunların başında kuluçka makinesinin kapasitesi bulunmaktadır. Makinenin kapasitesine karar vermek için öncelikle kaç yumurtayı kuluçkaya yatırmak istediğinize karar vermelisiniz. Kuluçka makineleri, bir düzine yumurta alacak kadar küçük olabileceği gibi birkaç düzine alabilecek kadar büyük olabilmektedir.
Kuluçka makinesi seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan bir diğeri havalandırmadır. Doğal havalandırma sistemine sahip olan makinelerde fan bulunmamaktadır. Bu tür makinelerde havanın doğal bir şekilde sirküle olmasını sağlamak için yerçekimi kullanılır. Basınçlı havalandırmaya sahip makinelerde ise sıcak ve nemli havanın makinede eşit bir şekilde dağılabilmesi için fanlı bir sistem bulunur. Profesyonel olarak civciv yetiştirmek isteyen kişilerin basınçlı havalandırma sistemine sahip makinelere yönelmesi daha faydalı olacaktır.
Kuluçka makinesi seçerken dikkat etmeniz gereken diğer noktalar ise şu şekildedir:
  • Yumurta çevirici: Alacağınız makinede otomatik çevirme sistemi isteyip istemediğinize karar verin. Otomatik çevirme özelliği olmayan makinelerde yumurtaları her gün düzenli olarak çevirmeniz gerekecektir.
  • Sıcaklık kontrolü: Kuluçka makinelerinde sıcaklık mekanik ya da elektronik olarak kontrol edilir.
  • Nem kontrolü: Bazı kuluçka makinelerinde nem otomatik olarak kontrol edilirken bazılarında ise nemi manuel olarak kontrol etmek gerekir.
  • Gözlem penceresi: Kuluçka sırasında yumurtaları gözlemlemek istiyorsanız, gözlem penceresi bulunan modeller tercih edebilirsiniz.
  • Temizleme kolaylığı: Kuluçkanın başarılı olması için makinenin steril olması çok önemlidir. Bu nedenle her kuluçka sonrası makinenin kolayca temizlenip temizlenemediğine dikkat etmeniz gerekir.
  • Fiyat: Tam otomatik makineler kullanım açısından büyük kolaylıklar sunsa da ihtiyacınız ve bütçeniz dahilinde seçeceğiniz makinenin sahip olması gereken özelliklere karar verebilir ve buna göre makine seçimi yapabilirsiniz.
Hangi kuluçka marka ve model kuluçka makinesini seçerseniz seçin, aldığınız makineyi doğru ve etkili bir şekilde kullanabilmek için kullanma kılavuzunu detaylı bir şekilde okumanız gerekir. Aklınıza takılan noktalar olması halinde ise üreticiyle iletişime geçebilir ve merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
Kuluçka Makinesi Nasıl Çalışır?

Kuluçka makinesi, tavuk gibi kuşların yumurtalarının başarılı bir şekilde kuluçkalanması için gerekli ortamı oluşturan cihazlardır. Normalde kuluçkadan anne tavuk sorumlu olsa da kuluçka makinesi ile anne tavuğa gerek kalmadan tek seferde çok sayıda civciv elde edilebilmektedir.
Kuluçka makineleri sıcaklık ve nem gibi koşulların yanı sıra yumurtaları çevirerek kuluçkanın başarılı bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktadır. Kuluçka makinesi kullanıldığında tüm kuluçka süreci kontrol altına alındığından verimlilik yüksek olmaktadır.
Kuluçka makinesinin nasıl çalıştığını ve genel olarak nasıl kullanıldığını aşağıda okuyabilirsiniz.
Yumurtaların işaretlenmesi
Tam otomatik makine kullanıyor olsanız dahi yumurtaları işaretlemek isteyebilirsiniz. Bu sayede yumurtaların doğru bir şekilde çevrildiğinden emin olabilirsiniz. Yumurtaların çevrilmesi, yumurta sarısının kabuğa yapışmasını engellemek açısından çok önemlidir.
Yumurtaların kuluçka makinesine yerleştirilmesi
Yumurtaları işaretledikten sonra kuluçka makinesine yerleştirebilirsiniz. Kuluçka makinesini kurup 24 saat çalıştırdıktan sonra sıcaklık ve nem seviyelerinin doğru olduğundan eminseniz, yumurtaları makineye yerleştirebilirsiniz. Kuluçka makinelerinde marka ve modele göre yumurtalar farklı şekillerde yerleştirilebilse de tüm makinelerde yumurtanın sivri ucu daha aşağıda duracaktır. Yumurtaları doğru bir şekilde yerleştirdikten sonra 30 dakika boyunca makineyi izleyin ve sıcaklık ve nem seviyelerinin doğru olduğundan emin olun.
Nemin kontrol edilmesi
Kuluçka makinesinin tüm kuluçka dönemi boyunca nemi sabit tutması çok önemlidir. Nemin çok düşük olması halinde nem çok fazla buharlaşacaktır. Nemin çok yüksek olması halinde ise nem yeteri kadar buharlaşamayacaktır. Her iki durumda da yumurtaların gelişimiyle ilişkili sorunlar yaşanacaktır. Bu nedenle higrometre yardımıyla nemi sık sık test etmelisiniz. Kuluçka makineniz nemi kendisi ayarlıyor olsa dahi nem seviyelerini düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Döl kontrolünün yapılması
Döl kontrolü, yumurtalar 7 ya da 10 günlük olduktan sonra yapılmaktadır. Bunun için yumurtalar dikkatli bir şekilde kuluçka makinesinden çıkarılmalıdır. Ardından yumurtalar ışık yardımıyla kontrol edilmeli ve damar olup olmadığına bakılmalıdır. Yumurtanın içinde hiçbir şey görünmüyorsa döllenme olmamış demektir. Tüm yumurtaları dikkatli bir şekilde kontrol ettikten sonra döllenmiş olanları tekrar makineye koymalısınız. Döllenmeyen yumurtalar makinede patlayabileceği için bunları elden çıkarmanız gerekir.
Kuluçkanın bitmesinin beklenmesi
Kuluçka süreci 21 günden oluşmakla birlikte son 3 gün yumurtalara hiçbir müdahalede bulunulmaması önemlidir. Yumurtalarınız için kuluçka makinesi kullanıyorsanız, kuluçkanın 18. gününden sonra yumurtaların çevrilmediğinden emin olmalısınız. Bunun nedeni son günlerde civcivin artık kendisi için uygun kuluçka pozisyonuna geçmesinden kaynaklanmaktadır. Son 3 gün makinenizi uygun kuluçka koşulları için programlamalı ve sonrasında civcivler yumurtadan çıkıncaya kadar beklemelisiniz.
Civcivlerin kuluçka makinesinden çıkarılması
Kuluçka döneminin son 3 gününde yumurtalar birbirinden farklı zamanlarda çatlayabilir. Ancak normal geçen bir kuluçka döneminin sonunda tüm yumurtaların 24 saat içinde çatlaması gerekir. Küçük yumurtalar genelde büyük yumurtalardan erken çatlar. Civcivlerin ne zaman yumurtadan çıkacağını ise embriyonun gelişim hızı belirler.
Yumurtalardan birinde ilk çatlağı gördüğünüzde kuluçka makinesinin sıcaklığının  37,2 derece civarında olmasına dikkat etmelisiniz. Yumurtanın kabuğunu kırmak ve dışarı çıkmak civciv için zor bir iş olduğundan kuluçka makinesinin sıcaklığının biraz düşürülmesi, civcivlerin yumurtadan çıkarken aşırı ısınmalarının önüne geçecektir.
Civcivler yumurta kabuğunu kırdıktan sonra uzun bir ara verebilir. Bunun nedeni yumurta kabuğunu kırmanın zor olmasından kaynaklanmaktadır. Kabuğunu kırmaya başlayan civciv bir süre dinlendikten sonra kabuğun geri kalanını açmaya devam edecektir.
Kuluçka makinesini açıp civcivleri dışarı almak için civcivlerin tüylerinin kurumasını ve kabarmasını beklemelisiniz. Tüm civcivler yumurtalarından çıkıp kabarıncaya kadar kuluçka makinesini açmamalısınız. Kuluçka sürecinin bittiğinden eminseniz makineyi açabilir ve civcivleri büyütme kafesine alabilirsiniz.
Kuluçka makinesinin temizlenmesi
Kuluçkadan çıkan tüm civcivleri kuluçka makinesine taşıdıktan ve civciv çıkmayan yumurtaları elden çıkardıktan sonra kuluçka makinesini temizlemeniz gerekecektir. Makinenin her kuluçka sonrası temizlenmesi, gelecekteki kuluçkaların zarar görmemesi açısından önemlidir. Bunun için kuluçka makinesini mümkün olduğu kadar parçalarına ayırın ve kırık kabukları, kirleri ve tüyleri temizleyin.
Kuluçka makinesinin suda yıkanabilir parçalarını bir miktar beyaz sirke kattığınız ılık su ile yıkayın. Yıkanamayan parçalar için ise nemli bir bez kulanın. Kuluçka makinesini tekrar birleştirmeden önce tüm parçaların kuruduğundan emin olun.
Kuluçka makinesini bir süre kullanmayacaksanız, kumaş bir saklama kabının içine karbonat koyduktan sonra makineyi yerleştirip saklayabilirsiniz. Karbonat, saklama sırasında oluşabilecek nemin emilmesini sağlayarak makinenin bir dahaki kuluçkaya kadar temiz kalmasını sağlayacaktır.
 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...